Noi studii asupra efectelor ceaiului verde

Un nou studiu arata ca ceaiul verde, al carui efect benefic pentru sanatate este demult cunoscut, imbunatateste memoriea si capacitatile cognitive ale barbatilor, noteaza Daily Mail.

Studiul, efectuat de cercetatori ai Spitalului Universitar din Basel, Elvetia, a inclus 12 barbati sanatosi, care au fost separati in doua grupe. Unui grup i s-a dat sa bea o licoare continand extract din ceai verde, iar celuilat o bautura care nu continea acest extract, cu efect de placebo.

Apoi, prin utilizarea unui aparat RMN, cercetatorii au urmarit efectul celor doua bauturi asupra creierului participantilor, in timp ce acestia erau pusi sa rezolve diverse teste de memorie.

S-a dovedit ca, in comparatie cu grupul care a primit placebo, consumatorii de ceai verde prezentau o activitatea mai mare a cortexului prefrontal dorsolateral, o regiune a creierului care este asociata cu memoria de lucru (presupune pastrarea informatiei intr-o zona activa, pentru a putea fi folosita imediat, lucru pe care il poti face doar pentru o perioada scurta de timp, pana sa intervina uitarea – n.red.), de care omul are nevoie pentru a rezolva diverse probleme.

Ceaiul verde este bogat in polifenoli care dilata vasele de sange, accelerand fluxul sanguin la nivelul creierului. Printre acesti polifenoli se gaseste si epigalocatehin galat, care are un puternic efect anticancerigen. Cercetatorii au descoperit ca acest component reprezinta baza efectelor benefice ale ceaiului verde.

Ceaiul verde poate ajuta la prevenirea degenerarii unor neurotransmitatori precum dopamina si epinefrina, implicate in functionarea creierului, au concluzionat cercetatorii de la Spitalul Universitar din Basel.

Sursa

,