Daca te intrebi CE ESTE UN ERP… iata toate raspunsurile!

Tot mai multe companii au inceput sa implementeze un sistem ERP, iar avantajele sunt numeroase. Pentru cei care au auzit de ERP, dar nu stiu ce este, in articolul de fata vom lamuri cat mai multe aspecte, speram noi, folositoare, pentru ca toata lumea sa fie lamurita. Iar daca, la final, te-ai convins, nu ezita si INTRA AICI, ca sa vezi cum poti sa faci rost de ceea ce iti lipsea pana acum, si anume aplicatia erp.

Toate informatiile dintr-o organizatie, intr-o platforma unica: ERP

Sistemul Enterprise Resource Planning ajuta companiile sa integreze, cat mai usor, totalul de informatii din acea companie, intr-un singur loc, unde sa aiba acces la orice informatie ar fi necesara in desfasurarea activitatii. Datand inca din anii ’90, istoria ERP a ajuns intr-un stadiu in care este chiar indispensabila. Companiile care nu apeleaza la un astfel de software nu doar ca se descurca mai greu, mai ales daca au o gramada de departamente cu care trebuie sa tina legatura, dar risca si foarte multe: pierderea clientilor nemultumiti de timpul mare petrecut pentru a rezolva o chestiune, angajatii nu sunt multumiti de comunicarea greoaie din cadrul companiei, departamentele pierd legatura intre ele si informatia nu mai ajunge acolo unde trebuie, se tine greu evidenta stocurilor si exista o probabilitate mare sa existe pierderi importante, etc.

Pentru a nu ajunge in astfel de situatii neplacute, pline de riscuri, ERP vine ca mana a dreapta a oricarui antreprenor, oricand. Daca in anii ’60, ERP era o aplicatie folosita mai mult pentru asistarea procesului de productie, prima varianta a sa numindu-se MRP sau Material Resource Planning, iata ca, astazi, functionalitatile acestui program s-a extins foarte mult, devenind un adevarat ajutor in multe arii de activitate.

Deoarece dezvoltarea internetului se face tot mai rapid, sistemele ERP au trebuit, si ele, sa tina pasul cu aceasta realitate. Chiar si clientii aflati la mii de kilometri distanta au acces la stadiul propriei comenzi. Acest lucru nu este deloc putin, iar asta se vede odata ce se ia contact cu aplicatia.

Cum este structurat un soft ERP?

ERP

Cand vine vorba de structura, ERP uimeste din nou:

–          Vanzari si creante;

–          Contabilitate-financiar;

–          Cumparari si datorii;

–          Service;

–          Resurse/Resurse umane;

–          Marketing si vanzari;

–          Management depozit;

–          Stocuri, etc.

Si, pentru a fi cu adevarat folositor, ERP are structurata fiecare arie functionala, pe mai multe subcategorii specifice. Ce este important este faptul ca o companie isi poate alege exact ce are nevoie.

Vom enumera, in cele ce urmeaza, cateva categorii de module din ERP ce ajuta la gestionarea unei companii:

–          Gestiune. Aici, este vorba despre evidenta furnizorilor, incasarilor, stocurilor, platilor

–          CRM (managementul relatiilor avute cu clientii)

–          Productie: ERP ajuta aici la planificarea unei productii si urmarirea ei

–       Salarii. Este mai usor sa se calculeze salariile si se face rapid managementul informatiilor despre personalul avut in subordine

–          Contabilitate: se tine usor evidenta financiar-contabila

–       BI (Business Intelligence). Aici, este vorba despre cele mai bune rapoarte, analize si programe, rezultate din cumularea informatiilor de interes pentru companie

–          Imobilizari. Se tine o evidenta a mijloacelor fixe si se calculeaza amortizarea

–          OMS: se refera la managementul comenzilor de furnizori si clienti

–       CRP permite urmarirea si planificarea productiei si a capacitatilor referitoare la productie

–          WMS (managementul stocurilor aflate in depozite)

–       Price Management se refera, dupa cum ii spune si numele, la managementul discounturilor si listelor de pret

–          MRP asigura planificarea materiilor prime

–          Payroll (managementul informatiilor despre personal si calculul salariilor), etc.

salarii

Cele mai mari plusuri ale ERP ar fi…

Pentru ca orice informatie din cadrul sistemului ERP este gestionata in mod corespunzator, apar unele dintre cele mai importante rezultate:

–          Posibilitatea de a avea rapoarte corecte, in fiecare arie a afacerii si in orice moment;

–          Utilizarea unei singure aplicatii pentru managementul afacerii;

–         Informatiile sunt corecte, intotdeauna, si, astfel, se reduce timpul alocat pentru a se face reorganizarea cifrelor. Aceste cifre se extrag, de obicei, din sisteme diferite, iar acest lucru ingreuneaza procesul, de fiecare data;

–          Nu mai este nevoie sa fie administrate mai multe baze de date

BSGroup.ro: specialisti in solutii software pentru companii

Pentru ca este nevoie de experti, cand vine vorba de gestionarea proiectelor unei companii, BSGROUP ofera, de peste un deceniu, solutii software potrivite fiecarei companii, in parte, companii care activeaza in diverse industri, dintre care amintim Media, Productie, Retail, Servicii si altele. Cu experienta acumulata de-a lungul timpului, BSGroup reuseste sa imbine analiza de business cu programarea, daruindu-le clientilor interesati un sistem foarte bine dezvoltat, si anume @fix.

idee afacere de succes

Asadar, pentru companiile care isi doresc sa ramana in top, atat pentru clientii lor, cat si pentru angajati, oferindu-le o cat mai buna comunicare intre departamente, solutiile de tip ERP nu sunt un moft, ci o necesitate! Succes in afaceri va dorim si un an 2017 plin de reusite!

, , ,