Ce se întâmplă când bei ceai de muşeţel timp de o săptămână?

ceai de musetel

Ceaiul de musetel, probabil cel mai comun ceai din lume, are un gust foarte placut si o aroma linistitoare, dar totodata prezinta prorpietati medicinale recunoscute inca din timpuri stravechi.

Florile de musetel trebuie culese imediat după ce se deschid, pentru că atunci conţinutul de principii active este maxim. Planta are acţiune calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie, antialergică şi emolientă. Datorită connţinutului în mucilagii muşeţelul este recunoscut pentru eficacitatea sa în tulburările digestive (dureri abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, spasme, etc), cât şi pentru durerile menstruale. Planta conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase.

Se foloseste atât pentru uz intern cât şi pentru uz extern.

Recent, ceaiul de muşeţel, consumat pentru perioade îndelungate, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mică amploare realizat în Grecia, informează Reuters.

Daca va fi folosit in fiecare seara, inainte de culcare, va aduce reale beneficii somnului. Este recomadat ca acest tratament cu ceai de musetel sa fie urmat cel putin o saptamana pentru a fi eficient.

Cum se foloseste intern?

– are proprietăţi calmante şi de aceea este eficient în cefalee, dureri psihosomatice, dureri menstruale şi alte tipuri de spasme sau crampe;

– infuzia de muşeţel ajută în lupta împotriva agitaţiei nervoase, a insomniilor şi coşmarurilor;
– calmează simptomele gripei, rinitei alergice sau astmului;
– eficace pentru durerile abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, flatulenţă şi balonări;

Cum se foloseste extern?

– iritaţii cutanate sau eczeme;
– iritaţii ale zonei genitale şi hipersensibilitate cutanată;
– inhalaţiile cu ceai de musetel calmează inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii;
– tratează hemoroizii;
– previne formarea mucozităţilor provocate de radioterapie şi chimioterapie;

Cum se preparara corect ceaiul de musetel?

Pentru uz intern în tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestic, gastroenteritelor, agitaţiei nervoase, sau în stări gripalle: infuzaţi o lingură de flori în 150 ml de apă fierbinte timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de masă.
Pentru uz extern pentru tratarea inflamaţiilor pielii sau mucoaselor:
Pentru comprese sau gargară: infuzaţi 3-10 g de flori uscate în 100 ml apă fierbinte şi lăsaţi să se răcească
Pentru cataplasme: utilizaţi o infuzie ce conţine 3-10% flori
Pentru băi de şezut: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă fierbinte.
Pentru inhalaţii (pentru inflamaţii ale căilor respiratorii): infuzaţi 3 g de flori în 150 de ml apă fierbinte timp de 5-10 minute apoi inhalaţi vaporii cât timp infuzia este caldă.